dimarts, 19 d’abril del 2016

Treball presentació hormones - melatonina


TEIXITS I ÒRGANS ENDOCRINS
cervell
glàndules adrenals
ovaris
pàncrees
testicles
tiroide
FUNCIONS
Creixement i Desenvolupament
Embaràs i lactància
mecanismes
metabolisme
nutrició
altres funcions
reproducció
MALALTIES
diabetis
malalties Cardiovasculars
infertilitat
obesitat
Síndrome de l'Ovari Poliquísitico

Hormones

Les hormones són misatgeres que realitzen funcions i viatgen a través de la sang fins que arriben a l'òrgan on han de fer la seva funció. Són segregades per les glàndules endocrines, que són aquelles que segreguen substàncies cap a l'interior del cos (la sang). El sistema endocrinal és el que produeix les hormones.

Fins al moment s'han descobert prop de 60 hormones amb funcions molt diverses, com la regulació de la reproducció, el metabolisme, el creixement i el desenvolupament. Algunes encara no se sap ben bé el seu paper en la nostra vida diària, mentre que altres són més conegudes. La insulina, l'oxitocina, la testosterona o l'estradiol són hormones amb què estem més familiaritzats. No obstant això, totes són igual  d'importants.

Les hormones poden ser molt diferents entre elles. Algunes són proteïnes o aminoàcids, mentre que altres són de la família dels lípids. Això sí, totes són microscòpiques.


Melatonina

També coneguda com hormona de la son o del jet-lag. Es sintetitza a partir d'un aminoàcid.
És una hormona produïda per la glàndula pineal, situada al cervell, és una hormona reguladora que s'encarrega del rellotge biològic d'acord amb la llum solar. És l'encarregada de dir al cos si és de nit o de dia. Això és necessari perquè hi ha processos biològics que només s'han de posar en marxa durant el dia i s'han d'apagar durant la nit. Se li diu seguir un ritme circadià. Es pot dir que la melatonina s'ajusta el rellotge intern amb l'extern.

La melatonina afavoreix el son i la baixada de la temperatura corporal que es produeix durant la nit. Aquesta hormona es secreta precisament durant la nit, marcant així l'anomenada "nit biològica". Comença a produir-se a partir de les 21 hores i sobre les 10 del matí tornem a tenir els nivells mínims. La màxima concentració de melatonina en sang és aproximadament a les 4 del matí. Per això quan viatgem patim el que s'anomena get-lag, perquè el cos li costa un temps acostumar-se al canvi d'horari i es sintetitza l'hormona en horaris equivocats i en manca quan cal.

L'entrada de llum pels ulls és el senyal perquè deixi de produir aquesta hormona. Encara que el procés és una mica més complex, ja que la llum no arriba directament a la glàndula pineal, sinó a la retina, des d'on surt el nervi òptic. D'aquí passa per uns nervis que condueixen al cervell, on es teoba la glàndula pineal, que fa que s'aturi la síntesi de melatonina.


La síntesi d'aquesta hormona no és constant al llarg de la vida, el que explica la dificultat per dormir que es dóna en algunes etapes. Els nadons, per exemple, tenen baixos nivells de melatonina, que al cap de 6 mesos es normalitzen. Durant l'edat adulta, la melatonina augmenta durant la nit de forma normal, fins a l'edat de 50 anys a partir de la qual, la síntesi nocturna de l'hormona no és tan elevada. Quan arriba la dècada dels 80, la melatonina amb prou feines es sintetitza, i per això les persones grans solen tenir transtorns de la son.

2a part exercicis nutrició i alimentació


10. Hi consten: a), c), f)
11. a)volum b)pes c)unitats d)pes (cal indicar temps de cocció
12. Els aliments transgènics són aquells als que se'ls ha inteoduit una informació genètica d'un altre organisme per que reprodueixi unes característiques que interessen. S'obtenen fent creuaments i introduint ADN d'altres organismes. Fa relativament poc que existeixen els transgènics perquè també fa poc que s'ha decobert l'ADN i com manipular-lo.
13. Haurien d'avisar a les etiquetes dels productes per avisar als alèrgics. 
14. Si plantem un camp de transgènics al costat de plantes silvestres la polinització farà que les dues espècies es barregin i acabarà sent tot transgènic.
26. a) restrenyiment b) càries c) diarrea d) raquitisme
27. Obesitat= +20% persona 72kg     72x20:100 = 1440:100 = 14,40kg     72+14,4 = 86,4kg
28. Les revistes, anuncis i televisió presenten un ideal de cos de la dona exageradament prim. Totes les model, cantants i actrius famoses tenen baix pes, el que genera que la resta de població vulgui imitar-les i provoca transtorns.

dijous, 14 d’abril del 2016

Exercicis nutrició

1. 45kg x 1000 = 45000g 45000g x 35g = 1575000g R: una persona de 45kg ha d'ingerir  1575000g d'aigua al dia
2. La majoria d'aquests nutrients són glúcids, exepte el llard, que és un lípid.
3.Les vitamines hidrosolubles són les que es disolen en aigua i les liposolubles es disolen en lípids. Cal ingerir amb més freqüència les hidrosolubles perquè no s'emmagatzema al cos.
4.Pdríem aconseguir les vitamines, la fibra i les sals minerals en la fruita.
5.Quan anem avançant l'edat el nostre cos no necessita fer tants processos metabòlics, com el creixement i els canvis hormonals
6.A l'hivern es necessita una quantitat elevada d'energia, ja que cal conservar la temperatura del cos, malgrat que fa més fred.
8.   La congelació sotmet els aliments a temperatures menors de 0 graus, mentre que la      refrigeració només els manté a temperatures baixes però per sobre de zero. La congelació impedeix el desenvolupament dels microorganismes, i la refrigeració només ho relentitza.
9. L'esterilització destrueix els microorganismes i la pasteurització en destrueix part d'ells. La congelació, deshidratació i els additius impossibiliten el seu desenvolupament.