Ompliu la següent taula posant quines són les quatre característiques especifiques dels essers vius. Desenvolupeu-les una mica. Poseu algun exemple.
CARACTERÍSTIQUES ESPECÍFIQUES
1.-ORGANITZACIÓ: els éssers vius van en contra de les lleis de la termodinàmica, que indiquen que tot tendeix al màxim desordre. Els éssers vius tenen una organització molt complexa, però per això necessitem nodrir-nos, un intercanvi de de màteria i energia. Ens hem d'alimentar perquè sino, aquesta carasterística es trencaria, deixaríem de ser matèria viva, ens moriríem i es trencaria la organització, ens descomposaríem.
2.-TOT TÉ UNA FUNCIÓ: cada part del complex sistema dels éssers vius ens serveix per a alguna cosa. L'aparell respiratori ens serveix per a captar oxixen i repartir-lo a totes les cèl·lules a través de la sang.
3.a.-ES RELACIONEN AMB EL MEDI: aquesta característica ens serveix per a detectar canvis en el medi i reaccionar depenent del que necessitem. Per exemple, si estem a l'exterior i comença a nevar hi ha hagut un canvi en el medi. La nostra reacció serà abrigar-nos, buscar refugi, escalfor.. Hem reaccionat per sobrebiure.
3.b.-ES RELACIONEN AMB EL MEDI: també ens pot servir per a l'intercanvi de matèria i energia, és a dir buscar aliments. Si veiem que en un lloc no hi ha menjar anem en busca d'un altre.
4.-REPRODUCCIÓ: crear nous individus. La reproducció és una característica vital per a l'espècie, però no per al individu. La reproducció pot ser de tipus sexual, és a dir que es necessiten dos progenitors o asexual, que només cal un progenitor. Les cèl·lules tenen reprodució asexual ja que es reprodueixen per bipartició, la majoria. Els mamífers tenen reprodució sexual.
També vam dir que els virus es troben al límit o frontera entre els essers vius i la matèria inert, per què? - Els virus es reprodueixen o es multipliquen? És el mateix o és diferent ?
Els virus es troben a la frontera dels éssers vius ja que no tenen metabolisme propi, infecten a les cèl·lules i les obliguen a reproduir-se amb el seu ADN. No tenen una organització, no fan res, només esperen a trobar-se el tipus de cèl·lules que poden infectar. Els virus no neixen ni moren. Els virus es multipliquen, no es reprodueixen, és diferent perquè la reproducció només és pròpia dels éssers vius.
Classe del divendres dia 29 de febrer de 2016
Ompliu la següent taula posant els diferents nivells d'organització de la matèria viva. Desenvolupeu-les una mica. Poseu algun exemple.
nivells d'organització de la matèria viva
1.- Nivell atòmic: és el nivell inferior, només àtoms.
2.- Nivell molecular: la unió d'uns àtoms per formar elemens que composen els èssers vius com H2O, CO2.. Aquestes molècules poden ser orgàniques, és a dir que contenen carboni en la seva composició (CO2) o inorgàniques, que no tenen carboni: (H2O).
3.- Nivell cel·lular: les cèl·lules són agrupacions de molècules amb vida pròpia, poden reproduïr-se per si mateixes. Les cèl·lules es poden classificar en eucariotes o procariotes depenent de si tenen el nucli a dins d'una membrana o està esparcit per la cèl·lula.
4.- Nivell de teixit: agrupacions de cèl·lules que construeixen els "materials" que formen els éssers vius més complexos. Existeix el teixit muscular, el teixit epidèrmic, nerviós...
5.- Nivell d'òrgans: aquests teixits construèixen aparells que fan funcions específiques dels éssers vius. El cor és un òrgan, serveix per bombejar la sang que circula per tot el nostre cos i que ens manté vius.
6.- Nivell de sistema d'òrgans: aquests òrgans s'agrupen i constitueixen aparells més complexos que fan funcions més àmplies en el nostre cos. L'aparell digestiu és un sistema d'òrgans com l'estòmac, el pàncrees o els intestins que ens serveix per digerir el que ingerir i transformar-lo en energia aprofitable pel cos.
7.- Nivell d'organismes/ individus: aquest conjunt d'aparells dóna pas a organismes complexos i organitzats. Animals, plantes...
8.- Nivell de població: el conjunt de varis individus forma una població. Una població de persones, vaques, conills...
9.- Nivell de comunitat: diferents individus d'espècies diferents crea una comunitat.
10.- Nivell d'ecosistema: quan en aquesta comunitat es crea una cadena alimentària l'anomenem ecosistema, unes espècies depenen d'altres per la seva supervivència. Un ecosistema és per exemple un llac on un mussol s'alimenta de granotes i aquestes s'alimenten d'insectes que a la vegada mengen plantes... I així successivament.
11.- Nivell de biosfera: en el nostre cas seria la terra, ja que com el seu nom indica bio- (vida) -sfera (esfera), esfera de vida, un planeta.
Petites investigacions
1.- Com va aparèixer la vida al nostre planeta?
- Hi ha vàries hipòtesis de com va començar la vida a la terra, però el que és segur és que es van. necessitar unes condicions específiques que van trigar molt a dónar-se, durant la formació de la Terra. La teoria més acceptada és que la primera forma de vida van ser uns bacteris molt simples fa 3.500 milions d'anys. Aquests bacteris van evolucionar fins a transformar-se en una espècie d'algues unicel·lulars que feien la fotosíntesi (700 milions d'anys més tard). Així es va formar l'oxígen i van poder evolucionar-se més espècies.
2.- Per què els essers vius van seleccionar el carboni en lloc del silici com element majoritari?
- La principal raó és que els àtoms de Carboni tenen un enllaços més resistents que el silici i poden formar llargues cadenes i anells, mentre que és molt extrany veure més de tres àtoms de silici junts i quan s'ajunta amb l'oxígen és molts difícil de desfer. Això és perquè el carboni consta d'una propietat que fa que sigui molt fàcil de combinar, fent que tingui gairabé infinites combinacions. Els primers compostos de carboni de la matèria viva van ser descoberts al segle XIX i va ser denominada la química orgànica.
3.- Una vegada format el primer ésser viu com va evolucionar des del punt de vista fisiològic ( comportaments per obtenir energia ) i des del punt de vista morfològic o estructural.
- Gràcies a la incorporació de l'oxígen a l'atmosfera es van poder formar les primeres cèl·lules eucariotes, amb nucli diferenciat, fa 1.500 milions d'anys. Un 500 milions d'anys més tard, la evolució va permetre l'intercanvi d'ADN entre sí, és a dir, reproduir-se sexualment. En el següent període van ser abundants els coralls, alguns peixos sense mandíbules, van començar a tenir conductes de circulació per l'aigua i nutrients. Més endavant van començar a sortir espècies de l'aigua, peixos que van mutar a rèptils i plantes.
Les columnes d'algues que feien la fotosíntesi i van produir l'oxígen de l'atmosfera.